Ägg

Så här i påsktider äts det många ägg, men vad innehåller ett ägg och vad bör man tänka på när man väljer vilka ägg man ska köpa?

Ett ägg väger runt 60 gram och ger ungefär 84 kcal. Till största del består det av vatten, men ger även ett fullvärdigt protein och innehåller många nyttiga näringsämnen. Bland annat A-vitamin, Vitamin B2, B3 och B12, Folsyra, D-vitamin, E-vitamin, Fosfor, Selen, Zink, Järn och Jod.

Ägg är ett bra mellanmål och en bra komponent i din frukost, det är rikt på näring, fattigt på energi och håller dig mätt ganska länge. Dessutom är det enkelt att ta med sig ett kokt ägg i väskan när du ska till jobbet, skolan eller gymmet.

 

Kolesterol

Ett ägg innehåller ungefär 204 mg. kolesterol. Om man har höga blodfetter kan man få rådet att undvika ägg och annan mat som innehåller mycket kolesterol och mättat fett, men om man är frisk är det ingen fara i att äta ägg.

 

Ägg och miljö

Äggproduktionen ger mindre utsläpp än produktionen av mjölk och kött, men all djurskötsel och hantering av stallgödsel ger stora utsläpp av ammoniak. Stallgödselhanteringen bidrar även till övergödningen av sjöar och andra vattendrag. KRAV-godkända ägg kommer från hönor som fått gå fritt och utfodrats med ekologiskt foder. Detta ger inte samma spridning av kemiska bekämpningsmedel som konventionell hönsutfodring ger.

Ägg2

Ägg och salmonella

Svenska ägg är fria från salmonella. Kontroller sker regelbundet hos alla äggproducenter i syfte att kunna garantera salmonellafria ägg. Importerade ägg kan innehålla salmonellabakterier och måste upphettas till minst 72º C för att bakterierna ska dö.

 

Märkningen på ägg

Ägg märks med en kod som talar om var det kommer ifrån och hur det har producerats. Koden kan till exempel se ut så här: 0SE111-22.

Nollan i början står för att ägget är ekologiskt producerat. En etta betyder att hönorna som ägget kommer ifrån var frigående utomhus, en tvåa betyder frigående inomhus och en trea betyder att ägget kommer från burhöns.

SE står för att ägget är producerat i Sverige och siffrorna efter är koder för anläggningen samt stallet där hönsen hålls.

 

Visste du förresten att bäst före-datumet på äggförpackningen gäller om äggen förvaras i rumstemperatur? Om du förvarar dina ägg i kylskåpet håller de mycket längre så kasta inte bort dem bara för att datumet gått ut. Ett dåligt ägg flyter i vatten medan ett bra ägg sjunker, lita på det istället för på datumet.

 

Källor:

Livsmedelsvetenskap av Lena Jonsson, Ingela Marklinder, Margaretha Nydahl och Annica Nylander

Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabasen på http://www7.slv.se/Naringssok/

Branschorganisationen Svenska Ägg på http://www.svenskaagg.se/

 

Text: Sofia    Bild: Microsoft ClipArt

 

I morgon fortsätter vi på påsktemat, håll utkik efter vår artikel om lamm. (1118)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


five − 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>