Välj rätt dryck

Kalorier som tillförs kroppen i flytande form är svårare för kroppen att reglera i förhållande till mättnadskänslor. Det betyder att om samma mängd kalorier hade tillförts i form av ett fast livsmedel hade kroppen blivit mätt och signalerat att det räcker. När kalorierna nu kommer i flytande form är det lätt hänt att energiintaget blir betydligt större än man hade tänkt. Det är också svårt för oss att tänka på ett glas vätska som lika kaloririkt som en bit chokladkaka.

Läsk är en av de få livsmedel som man helt säkert har kunnat bevisa att det har direkt samband med förekomsten av fetma. 33 cl. läsk ger ungefär 142 kcal. Ett glas vatten innehåller inga kalorier alls. Ett glas mjölk kan ge ungefär samma mängd kalorier som läsk, men det innehåller också värdefulla näringsämnen. Samma gäller för fruktjuice som ger både energi och näring. Kaffe och te ger i princip inga kalorier om det dricks utan mjölk och socker. Alkohol, däremot, tillför mycket kalorier. Att se över sitt alkoholintag är ett bra sätt att påbörja sin viktminskning på.

vatten    te

Läsk som är sötad med sötningsmedel istället för socker, lightläsk, innehåller inga kalorier. Däremot så vet man inte exakt hur olika sötningsmedel påverkar kroppen och i stora mängder kan de vara skadliga. Det finns även studier som visar att lightläsk kan göra att vi blir hungrigare och mer sugna på sötsaker då kroppen får den söta smaken, men ingen energi.

Att välja en dryck som ger färre kalorier är en effektiv och enkel metod att dra ner på sitt kaloriintag. Drick mjölk eller vatten till maten. Välj vatten när du är törstig och drick ett litet glas fruktjuice om du känner att du måste dricka något sött, men det räcker med ett glas.

 

Källor:

Livsmedelsvetenskap av Lena Jonsson, Ingela Marklinder, Margaretha Nydahl och Annica Nylander

Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabasen på http://www7.slv.se/Naringssok/

Nordic Nutrition Recommendations 2004, utgiven av Nordic Council of Ministers

Näringslära för högskolan av Lillemor Abrahamsson, Agneta Andersson, Wulf Becker & Gerd Nilsson

 

Text: Sofia     Bild: Microsoft ClipArt (2548)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 × = eighteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>