Menskopp

Vi är många som har hittat menskoppen, denna fantastiska uppfinning, och vi blir fler varje dag. Menskoppen är, precis som namnet antyder, en kopp som samlar upp mensblodet. Den är oftast gjord av medicinsk silikon och är ett bekvämt, miljövänligt och hygieniskt alternativ till tamponger och bindor. Menskoppen absorberar inte vätska, som en tampong gör, den samlar upp den och därför torkar den inte ut slemhinnorna i underlivet.

 

Vad är en menskopp?

En menskopp är en skål med ett skaft längst ner, den är ungefär lika lång som en tampong, men något bredare och rymmer ungefär tre gånger så mycket vätska. Även om du blöder mycket behöver du inte tömma menskoppen lika ofta som du skulle behövt byta tampong, det räcker med två till fyra gånger på ett dygn. Det är enkelt att ta ut koppen och tömma ut blodet i toaletten. Sedan är det bara att skölja av den och sätta in den igen. Koppen kan tvättas av med tvål och vatten och mellan mensperioderna är det bra att koka den för att undvika att bakterier fastnar på den.

 

Hur fungerar en menskopp?

När man för in menskoppen i slidan ska den sitta längre ner än en tampong, precis innanför slidöppningen. Det lilla skaftet ska inte sticka ut, det går bra att klippa av det till den längd som passar för din kropp. För att föra in menskoppen viker du ihop den, den kommer sedan att vecklas upp inne i slidan och ett vacuum skapas för att hålla koppen på plats. För att försäkra sig om att koppen vecklat ut sig helt kan man snurra på den, ta då tag i själva koppen och inte i skaftet, om den går att snurra på är den utvecklad. Du kan även känna runt koppen med ett finger för att känna om den är helt utvecklad. Runt den övre kanten på menskoppen finns små små hål som hjälper till att bryta vacuumet när man tar ut den, då kan antingen vicka koppen lite eller trycka ihop den något.

Menskopp 1            Menskopp 2

(Dessa bilder är lånade från www.menskoppen.se)

Min historia

Jag började använda menskopp för några år sedan. Först var det lite krångligt att få den på plats, det tog några gånger att sätta in den och ta ut den innan man fick in den rätta knycken. I början kombinerade jag den med bindor innan jag kände mig säker på att den satt rätt och inte skulle läcka. Nu använder jag bara menskoppen, inget annat. Under de första dagar då jag blöder mycket tömmer jag den tre till fyra gånger om dagen, de andra dagarna räcker det att tömma den morgon och kväll.

Förut använde jag både bindor och tamponger. Jag klarade inte av att använda flera tamponger efter varandra eftersom de torkar ut underlivet så mycket, därför använde jag ofta bindor istället. Bindor torkar inte ut underlivet, men man går hela tiden runt med oron att de kanske inte skyddar tillräckligt. Har den hamnat snett? Blöder jag igenom? Dessutom innehåller bindor oftast plast som hindrar huden från att andas. Det gör att man blir svettig och väldigt obekväm. Sedan jag började använda menskoppen känner jag mig mycket fräschare och är aldrig orolig för läckage. Huden andas som den ska och pH-balansen i underlivet störs inte av uttorkade slemhinnor.

Med en menskopp behöver jag aldrig komma ihåg att köpa engångsmensskydd och jag behöver inte smussla med bindor och tamponger när jag inte vill att alla ska veta att det är den tiden i månaden. Menskoppen är dessutom utmärkt att bada med. Den suger inte upp en massa vatten utan är helt enkelt en tät försegling som håller vattnet utanför kroppen och blodet innanför.

 

Vad kostar en menskopp?

Menskoppar finns i flera olika märken och priserna skiljer sig åt något, men de flesta kostar runt 300 kronor. Menskoppen kan användas om och om igen i flera år. Det är en investering som sparar in tusentals kronor i tampongkostnader.

 

Var kan jag köpa en menskopp?

Menskoppar finns att beställa på flera ställen över nätet och du kan ibland hitta dem i hälsokostaffärer. Nu finns de även på Apoteket Hjärtat som säljer menskoppar av märket Lunette.

 

Mer information

Du kan läsa mer om menskoppar eller beställa en på bland annat:

www.menskoppen.se

www.mooncup.co.uk/languages/sv/startsidan.html

www.lunette.com

http://www.fairbreezeshowroom.se/

www.m-koppen.se

www.umo.se/kroppen/Mens/Mensskydd/Menskopp/

www.jordklok.se/hygien/menskopp

 

Text: Sofia (5162)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


5 × = fifteen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>