Kikärtor!

Kikärtor är ett av de där fantastiska livsmedlen som jag i stort sett alltid har hemma. Jag köper torkade som jag blötlägger över natten för att sedan koka eller grodda dagen där på. Igår la jag 500 gram torkade i blöt och nu väntar jag på att de ska koka färdigt. När man lägger baljväxter i blöt tar man bort flera antinutritionella ämnen, alltså ämnen som verkar hämmande på matsmältningen eller på upptaget av andra ämnen dessutom förkortas koktiden rejält om de får ligga i blöt i tio till tolv timmar innan man kokar dem. I baljväxter finns oligosackarider som kan orsaka flatulensbesvär, dessa är vattenlösliga och därför försvinner en del av dem med blötläggningsvattnet. Blötläggningsvattnet ska man alltid hälla ut och koka baljväxterna i nytt vatten. Jag har sett att det i några recept står att man kan använda det, men det är ingen bra idé. Man kan få bort ännu fler oligosackarider om man byter ut kokvattnet efter ungefär tio minuter, men då försvinner även lite vattenlösliga vitaminer och mineralämnen. Jag kokar mina baljväxter i tryckkokare för att spara tid och energi och då går det inte att byta ut kokvattnet. Salt är något man bör undvika i kokvattnet, saltet gör att baljväxten får ett hårdare skal så det blir svårare för vattnet att tränga in. Om man vill kan man tillsätta salt efter ungefär halva koktiden. Jag struntar helt i saltet eftersom man inte kan öppna tryckkokaren efter halva tiden.

2014-04-13 13.39.34

Lägg kikärtorna i blöt i rikligt med vatten i 10-12 timmar

Koktiden varierar lite för olika baljväxter, den brukar stå på förpackningen, och om man använder tryckkokare får man uppskatta den bäst man kan. Det är viktigt att man kokar bönor tillräckligt länge då koktiden oskadliggör en del giftiga substanser som finns i råa baljväxtfrön, till exempel lektiner och trypsininhibitorer. Det är också anledningen till att man ska kasta kokvattnet.

2014-04-14 10.49.18    2014-04-14 10.51.20

Koka kikärtorna i nytt vatten utan salt, i tryckkokare tar det inte mer än 10-15 minuter

För det mesta gör jag hummus av kikärtorna, men ibland gör jag kikärtsbiffar eller äter de i en sallad eller gryta. När jag kokar brukar jag koka ganska mycket eftersom de färdigkokta kikärtorna går utmärkt att frysa in. Jag brukar oftast frysa in dem i mindre portioner som är lätta att ta fram när man lagar mat, eller gör en sallad. (2312)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


6 × six =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>